Groene Humanistiek


Hé jij, misschien loop je al een tijdje mee in dit gebouw, misschien kom je net kijken of heb je de UvH nog niet in het echt kunnen bewonderen. Toen wij aan deze studie begonnen viel ons al snel één ding op. De mens staat hier centraal en wordt bestudeerd in zijn of haar omgeving. Maar de omgeving in de zin van natuur wordt volgens ons zowel in de theorie als in de praktijk onderbelicht op de UvH. Ons doel is om meer aandacht en enthousiasme te creëren voor deze natuurlijke omgeving en om op een leuke manier het Groene thema neer te zetten. Dit doen we o.a. door activiteiten te organiseren, gastsprekers uit te nodigen en kritisch te kijken naar duurzaamheid binnen de UvH.

We leven in een interessante tijd. Met klimaatverandering op de loer staat onze maatschappij grote veranderingen te wachten. Dat brengt unieke, spannende en wellicht enge uitdagingen met zich mee. Maar ook: kansen. Met de GH als ‘groene arm’ van de UvH willen wij een belangrijke positie innemen op gebied van activiteiten en beleidsvoering binnen de UvH om deze scherp en groen te houden. Dit betekent dat de inspiratie verder zal reiken dan alleen UVH-breed.

Elk klein stapje telt om deze grote thema’s te kunnen gaan overzien. Duurzaam leven hoeft bijvoorbeeld niet duur te zijn en met terugkerende evenementen, leerzame workshops en het vergroenen van de universiteit planten we zaadjes in onszelf en daarmee naar de wereld om ons heen. Langzaam (en soms met onverwacht grote stappen) kunnen we consuminderen, beseffend en denkend aan volgende generaties. Een duurzaam keurmerk moet eigenlijk standaard zijn en onethisch, gezond  materiaal zou zichzelf moeten bewijzen met een keurmerk. Zodat wij kunnen genieten, net als de maker of gever van ons mooie product.

(Her)gebruik van spullen, afvalvermindering, voedingspatronen, bewust bij elke stap zijn – op een creatieve en verbindende manier zullen wij deze geluiden laten horen. Een mooi doel zou een zelfvoorzienende universiteit kunnen zijn en het kweken van eigen groenten die in de kantine kunnen worden aangeboden. Zeker in deze niet sociale tijd willen wij hier juist staan in plek van te denken lam geslagen te zijn – kracht uitstralen en motiveren.

Voornamelijk denken we binnen de commissie na over wat nou echt groen is en dat blijkt in een snel veranderende samenleving toch vaak complex. Op het moment dat we denken iets groens te organiseren zitten er vaak toch weer niet groene kanten aan. Daarin staan we als commissie elke maand via een flinke vergadering in verbinding, om de spirit te blijven voelen en onze (online) activiteiten te bespreken. Toch geloven we ook weer in de kracht van fysiek contact en daar waar de mogelijkheden het toelaten, zullen we fysiek afspreken en fysieke activiteiten organiseren. Deze liggen dan ook klaar in het activiteitenbestandje. Interne betrokkenheid is hoog binnen Groene Humanistiek. Een groene missie zorgt vaak voor een sterk eenheidsgevoel, ook in samen organiseren. Op verschillende fronten zijn wij verbonden met de UVH, willen ook graag zodra het kan de universiteitstuin weer oppakken en hebben als doelstelling meer samen met andere commissies te gaan werken.

Heb je ideeën, vragen of wil je graag iets doen? Je kunt ons altijd aanspreken of een mailtje sturen naar svh.groenehumanistiek@uvh.nl